- Glad i å pushe meg selv

- Glad i å pushe meg selv

Fredrik Sjøholt Morsund (17) er Molde Atletklubbs medaljehåp i klassen junior 84 kg.

Fredrik var elleve år da han begynte å bryte i MAK.

- Det var gøy, jeg likte å herje. Bryting var som å lekeslåss. Jeg tok brytingen lett og har alltid vært stor for alderen. Dessuten har jeg lett for å bli sterk. Jeg er glad i å pushe meg selv fysisk og psykisk. Jeg pusher meg selv både på trening og i konkurranser, sier Fredrik.

I 2006 vant han han to kamper og tapte en i klassen gutter 12 under landsmesterskapet i Fauske.

- I den andre kampen jeg vant lå jeg under hele veien, men vant til slutt på et hodefall og fallseier. Det gjelder å være smartere enn motstanderen og alltid ligge ett trekk foran ham. Du må skape mulighetene selv. Eksempel: Du dytter motstanderen til høyre, venter på at han kommer tilbake og kaster så til venstre, forklarer Fredrik.

Tapte mye

Fredrik sier at det unntaksvis fins eldre brytere som er spesialister på hodefall og mare, men at disse kastene stort sett benyttes av guttebrytere. Det er for lett for motstanderen å lese at disse kastene kommer.

- For eldre brytere går det mer i krysstak, armdrag og dukninger, sier han.

De første årene tapte Fredrik mange av kampene sine.

- Jeg startet jo seint på bryte, så jeg skjønte at jeg måtte tape og lære av det. Ingen liker å tape, så utfordringen var å holde motivasjonen oppe, sier han.

Fredrik begynte å vinne. I landsmesterskapet i 2008 tok han bronsemedalje i gutter 15 (66 kg), i landsmesterskapet i 2009 ble det sølv i gutter 15 (73 kg) og i 2010 ble han norgesmester i klassen ungdom (76 kg).

- Det var en lettelse. Da kunne jeg endelig si at jeg var norgesmester, smiler Fredrik.

Husker ikke kamper

Når Fredrik gjør en god kamp, husker han nesten ingenting av den etterpå. Han mener det skyldes at han er så fokusert.

- Når jeg har skikkelig fokus, så hører jeg bare dommeren og treneren min under kampen. Ellers ingenting. Hører jeg publikum og hva som skjer på andre matter, så vet jeg at jeg ikke er fokusert, sier han.

I norgesmesterskapet i 2011 tok Fredrik sølv i ungdom (85 kg) og bronse i junior (84 kg).

- Det var skuffende å tape finalen mot Anders Malmstrøm. Jeg hadde jo vunnet mot ham to ganger tidligere i sesongen. Jeg tapte på marginer, sier Fredrik.

Det ble også sølv på Fredrik da han deltok i det nordiske mesterskapet i Tallinn i 2011.

Landslag og knøtter

Fredrik er på landslaget i bryting. Der får han internasjonal sparring sammen med 20 til 30 norske brytere som deltar på landslagssamlinger.

Ferdighetene gir han videre som trener for knøttebryterne som leker, ruller, herjer og bryter i gymsalen på gamle Kvam skole på Bjørset i Molde.

- Det er givende å se at knøttene mestrer bryting og at det blir glade, sier Fredrik.

Nå er det NM på hjemmebane og Fredrik har som mål å ta gullmedalje.

- Jeg tror nok Anders Malmstrøm blir min største utfordrer, sier Fredrik.

PS! 14. april tok Fredrik bronse i senior-NM i Ålesund. I den fjerde kampen han gikk fikk han poengseier over Anders Malmstrøm fra Oslo BK.


Email facebook twitter LinkedIn