HVEM ER VI - HVA ER BRYTING

MOLDE ATLETKLUBB – BRYTING I OVER 100 ÅR (1912--)

Arrangør av NM i bryting for ungdom og junior 28.-29. april 2012 på Træffhuset i Molde.

Bryting

Bryting er en av de aller eldste idretter vi kjenner til, og i de sørlige deler av Europa er det funnet helleristninger som er omtrent 20.000 år gamle, som viser personer i tvekamp, der posituren er lik den vi ser i moderne bryting. I antikkens olympiske leker var bryting den viktigste øvelsen, og det finnes lister over olympiske mestere som daterer helt tilbake til 708 før Kristus. I de moderne olympiske leker har bryting vært en gren siden starten i 1896.

Det første NM i bryting ble avholdt i 1910, omtrent 20 år etter at idretten først ble introdusert i Norge. I dag er det 30 registrerte bryteklubber under Norges Bryteforbund, hvor Kolbotn IL er den som har flest NM-, OL-, VM- og EM-medaljer.

Først litt om bryting som idrett.
Bryting er en breddeidrett som øver styrke, selvkontroll, koordinasjon i form av idrettslig kampsport. Kort fortalt handler det om å utføre brytegrep og unngå at motstanderen får utføre grepene. Det kjempes om å bli best av tre omganger per kamp. Ved hjelp av brytegrepene gjelder det å få motstanderens skuldre i matta – kampen blir da avgjort som fallseier - uansett omgang. Lykkes ikke dette vinnes omgangene på poeng.

Alle deltagere konkurrerer på likt nivå - det vil si at bryterne er inndelt etter alder og vekt - i tillegg til kjønn.

Bryting i trygge rammer.
Det er verken lov til å slå, sparke, klore, bende, etc. i bryting og fokus på sikkerhet er alltid til stede. Trening og stevner foregår under treners/dommers oppsyn som påser at alt går riktig for seg. Bryterne lærer seg smidighet og fallteknikk samt fokus på skadeforebyggende øvelser - som god oppvarming. Alt dette fører til at det er meget få skader i bryting, langt færre enn masseidretter som håndball og fotball.

For nybegynnere og bryteskole er treningen hovedsakelig basert på leke- og bryterelaterte øvelser som styrker barnas motorikk og koordinasjonsevne. På de større partiene baseres treningen mer på brytegrep, styrke og kamptrening. Det er få idretter som trener hele kroppen i den grad som bryting gjør: Styrke i alle muskelgrupper, balanse, smidighet, utholdenhet, hurtighet og ikke minst vilje.

Bryting er en utpreget vinteridrett og lar seg derfor fint kombinere med andre idretter der fysisk mestring er en forutsetning. Vi har lang erfaring med å tilby bryting som tilleggstrening for andre idretter som feks. fotball, håndball og alpint.

 

Molde Atletklubbs opprinnelse

Stiftelsesår for Molde Atletklubb var lenge gjenstand for diskusjon og uenighet. I følge jubileumsheftet i 1983 er det 11.10.1913 som blir oppgitt som dato, mens det i jubileumsheftet i forbindelse med klubbens 60 år er oppgitt 11.10.1912. I dag er det enighet om at 1912 er det faktiske året for stiftelsen.

Bryteinteressen i Molde stammer fra Kristiansund, som var en av de første byer i Norge som stiftet egen bryteklubb. Ansgar Løvold fra Kristiansund kom til Molde i 1910 og startet en underavdeling for bryting i Molde Turnforening. Han la med dette grunnlaget for det som to år senere ble til Molde Atletklubb, med Jakob Harstad som første formann. Klubben holdt til i gymsalen til Elvebakken Skole. De mest fremtredende medlemmene var Ragnvald Rekdal og Erik Huseby.

Klubbens aktivitet

Under første verdenskrig, i perioden 1914 til 1918, ble klubbens aktiviteter nedlagt. Men selv om idretten ikke ble utøvet, ble selve klubben tatt vare på og startet opp igjen så snart krigshandlingene var over. Første formann etter krigen var Anders Groven frem til 1922, deretter fulgte Albert Havnes, før Mikal Fosseide tok over i 1930 og satt frem til 1946.

Mikal Fosseide var, sammen med Ingebrigt Bergseth, aktive brytere som gjorde seg bemerket både lokalt og nasjonalt. I 1930 tok Bergseth gullmedalje under NM i Skien, mens han året etterpå tok sølv i samme mesterskap, avholdt i Sarpsborg. Mikal Fosseide tok bronse i NM i 1933.

I mellomkrigsårene var det populært med lagkamper mellom byene Molde, Kristiansund og Ålesund. Lokalene som ble benyttet til trening og kamper i Molde var som regel Folkets Hus og Molde kino.

Frem til midten av 50- tallet var bryting regnet som en idrett for voksne mannfolk. Men tidene endret seg og i 1954 ble Ivar Monsen norsk juniormester. Helgen etter denne bragden tok Monsen sølv i seniorenes NM. Monsen representerte også Norge i landskamp mot Finland i 1955. Her tapte han for Kyösthi Lethonen, som året etter ble olympisk mester.

Med ungdommens inntreden i idretten fikk bryting større oppmerksomhet og interesse blant folk. I 1958 ble guttebryting innført i Norge, og med dette vokste også Molde Atletklubbs nye generasjoner frem. Blant de første som gjorde seg bemerket blant Molde Atletklubbs ungdommer var Hans Chr. Flor og Thorolf Talseth. Begge tok sølv under NM i 1968.

Andre unggutter som gjorde seg bemerket på landsplan i slutten av 60 årene og utover 70- tallet var Geir og Stein Bækkelund, Oddbjørn Sættem, Kåre Lund, Rolf Martin Møller, Rune Olsen, Roy Otto Barsten, Tore og Finn Folke-Olsen, og Arnfinn Jenset.

I 1978 reiste flere brytere fra Molde Atletklubb over til USA for å delta i en 14 dagers turnering. Her gjorde klubben det meget godt, hvor det kan nevnes at Roy Otto Barsten vant alle sine kamper.

Klubben har hatt mange ildsjeler opp gjennom årene, og uten den frivillige innsats de har lagt ned så hadde klubben med stor sannsynlighet ikke eksistert i dag. Tidlig på 80- tallet hadde Rolf M. Møller og Thorolf Talseth stor betydning i så henseende, da de tok på seg betydelig arbeid og videreførte det som Hans Chr. Flor bygd opp før han brått ga seg i 1980.

I 1980 sto bryteren Tore Folke-Olsen for det som av mange blir omtalt som den største bragden i klubbens historie. Folke-Olsen deltok i Göta Lejon Cup hvor han vant over Marco Kitterfeldt, som da var regjerende junior verdensmester.

Opp gjennom 80-tallet kom også kvinner inn brytesporten. Klubbens aller første kvinnelige medlem var Britt Solstad. Det sier seg selv at hun til å begynne med måtte trene sammen med sine mannlige medlemmer, men hun fikk etter hvert selskap av flere kvinner, blant andre Elisabeth Hansen. Solstad og Hansen har begge deltatt i VM.

På 90-tallet ble gutte- og ungdomsbryting dominerende i klubben og i 1990 og -96 arrangerte Molde Atletklubb NM i aldersbestemte klasser. Samme år som klubben sist arrangerte noe sånt, fikk den også sin første utenlandske trener, Zbigniew Zurawski, fra Polen. Zurawski var aktiv frem til 2002.

I denne perioden fikk vi frem flere gutter og jenter som tok medaljer i norske mesterskap.

Juha Koivunen fra finland ble vår nye trener i 2010, og gjorde en god jobb fram til vårt NM mesterskap I 2012. Fredrik Sjøholt Morsund var den som kom lengst i denne perioden med flere NM medaljer og sølv i Ungdoms Nordisk.

 

Molde Atletklubb i dag

Klubbens treningslokaler fra 15 Januar 2017 er på Træffhuset i 2 etg. Her har vi vært fram til vi flytter til Nye Idrettens hus fra 13 September 2020. Her vil vi boltre oss i et lokale på 250m2 og med en treningsmatte på 14 x 14m (196m2) Klubben har pr.2020 omtrent 100 medlemmer. Fra 2012 kom Andrejs Afanasjevs som ny hovedtrener og et par år senere kom også  Aleksandrs Visnakovs, begge med internasjonale meritter for Latvia.

Stein Bækkelund har både som aktiv, trener og i ulike verv gjort en formidabel innsats for Molde AK og vært tilknyttet klubben i mer enn 50 år. I 2014 fikk han Norges Bryteforbunds fortjenestemedalje og store Diplom. I tillegg ble han årets ildsjel i Molde for året 2017. Han er i dag klubbens leder og har innehatt alle verv utenom kasserer.